Monumenten

Monument op de Dam

Foto Google Maps - Sapir Houri

Het Nationaal Monument op de Dam is speciaal opgericht om de vele Nederlanders, die hun leven voor de vrede hebben gegeven nooit te vergeten. Elk jaar worden tijdens de jaarlijkse Dodenherdenking op 4 mei bij het Monument op de Dam kransen gelegd, onder andere door de Koning en Koningin en de Burgemeester van Amsterdam. Het Nationaal Monument op de Dam is het symbool van het respect voor de Nederlandse slachtoffers van oorlog en vredesmissies, waar ook ter wereld. Het monument is tegelijk een symbool van nationale eenheid.
Het monument met zijn tweeëntwintig meter hoge pyloon had ook een grote aantrekkingskracht op de vrijheidslievende hippies rond 1970. De Dam, en het Vondelpark, waren het episch centrum in Europa voor de aanhangers van de Flower Power Beweging. Soms sliepen er wel honderden zogenaamde damslapers aan de voet van de beelden van geboeide mannen en huilende honden. De geketende figuren staan voor de ellende van de oorlog, de huilende honden voor verdriet en trouw. De damslapers vreeën en blowden er zonder gène totdat het de bevolking teveel werd. In 1970 verbood de gemeente deze ‘ontheiliging’ van het momument en werden de hippies onder hevige protesten weggejaagd door de politie en een kleine honderd man van het Korps Mariniers.
Het Nationaal Monument is ontworpen door architect Jacobus Johannes Pieter Oud, de beelden werden gemaakt door Johannes Anton Rädecker en de reliëfs door Paul Grégoire.
Koningin Juliana onthulde op 4 mei 1956 het Nationaal Monument op de Dam, op 2009 werd het een Rijksmonument. Het monument werd in 2007 voorzien van een rolstoelbaan, zodat mindervaliden ook deel konden nemen aan de Nationale Herdenking op 4 mei.

In de videolink een opname van het Polygoonjournaal over de vervaardiging van het monument op de Dam.

Is dit je favoriete monument? Stem dan hier.