Bioscopen

Tuschinski

Zaal 1 - Foto website Tuschinsky

Tuschinski is de parel in de kroon van de vijf Pathé bioscopen in Amsterdam. Hier worden de beste films uit Hollywood en van Nederlandse bodem gedraaid.
Het unieke filmtheater werd in opdracht van Abraham Tuschinski gebouwd en geopend in 1921. Tuschinski, een Poolse kledingmaker, wilde dat het gebouw alle andere theaters in de stad zou overtreffen. “Grootsch als een tempel, fraai als een paleis,” vond hij. De rijk gedecoreerde gevel met zijn markante torens was bedoeld om het publiek binnen te leiden in een illusoire wereld, waar het publiek zich kon vergapen aan de smeedijzeren decoraties, gekleurde glazen lampen en het in Marokko op maat geweven Art Déco tapijt, dat uit één stuk bestaat en in zijn geheel met KLM naar Nederland werd gevlogen. Tuschinski gaf vier miljoen gulden uit om het neer te zetten.

Het grandioze gebouw is een mengeling van stijlen: Amsterdamse School, Jugendstil, Art Nouveau en Art deco. Direct na de opening noemden diverse kranten het theater afzichtelijk, want het was te kleurrijk en teveel van alles. Maar nu is het nu een van de populairste bioscopen in Nederland.
Er zijn zes verschillende zalen, waarvan de mooiste die met de roodfluwelen tweezitsbankjes is. Met een glas champagne onder handbereik kun je er naar de laatste films kijken, romantischer wordt het niet. Voor of na de film kun je in Bar Abraham genieten van een door films geïnspireerde cocktail en een uitgebreide wijn- en foodkaart met kleine gerechtjes en patisserie. In de ochtend zijn er rondleidingen met uitleg over het interieur en smeuïge details uit de rijke geschiedenis van het pand. Rondleidingen kunnen ook geboekt worden met gids voor schoolklassen, bedrijfsuitjes en familiedagen.

Reguliersbreestraat 26-34
1017 CN Amsterdam

www.pathe.nl/bioscoop/tuschinski

Foto van zaal 1: foto website Tuschinsky

Is dit je favoriete bioscoop? Stem dan hier.